www.gotujezcorka.blog.pl

Chcialabym Wam zaproponowac zrobienie domowego kislu. Przepis jest bardzo prosty i robi sie go rownie szybko jak ten z torebki. Domowy kisiel, w przeciwienstwie do kupnego, mozesz zrobic mieszajac swoje ulubione owoce i stworzyc w ten sposob swoj niepowtarzalny smak i aromat.

Potrzebujemy:

  • owoce – 2 male jablka,  100 g dyni,
  • 500 ml zimnej wody,
  • 3 lyzki maki ziemniaczanej (z ta iloscia maki kisiel wychodzi gesty, jesli wolicie bardziej plynny zmniejszcie ilosc do 2 lyzek),
  • 2 – 3 lyzki cokru.

Przygotowanie:

  • Kawalek dyni pokroilam i w niewielkiej ilosci wody ugotowalam do miekkosc. Po ostygnieciu zmiksowalam. Jablka ztarlam na tartce o drobnych oczkach. Poloczylam jablka z dynia i cokrem, dodalam 250 ml wody i zagotowalam.
  • W pozostalej ilosci wody – 250 ml – rozprowadzilam make ziemniaczana.
  • Do gotujacych sie owocow powoli wlalam rozprowadzona make i przez caly czas mieszalam. Gotowalam jeszcze przez okolo 2 minuty.
  • Gotowy kisiel wlalam do miseczek. Udekorowalam go dzemem z borowek ale mozna rowniez dodac bita smietane, jogurt lub owoce.

Smacznego.