www.gotujezcorka.blog.pl

Nie ma chyba prostrzego deseru niz budyn i nie mowie tutaj o budyniu z torebki.
Zrobienie takiego deseru jest szybkie, latwe i przyjemne. Wiec do dziela.
Potrzebujemy:
  • 500 ml mleka (2 szklanki),
  • 1,5 lyzki maki ziemniaczanej,
  • 2 lyzeczki cukru waniliowego,
  • 1 lyzke rodzynek,
  • 1 zoltko (niekoniecznie),
  • 1 banan.
Przygotowanie:
  • Rodzynki mocze w wodzie na 1 godzine przed gotowaniem (ale niekoniecznie),
  • W miseczce rozgniatam widelcem banana (mozna rowniez zmiksowac),
  • Polowe mleka – 250 ml – zagotowywuje razem z cukrem waniliowym i rodzynkami,
  • Do drugiej polowy mleka wsypuje make i mieszam, pozniej dodaje jeszcze zoltko i dalej mieszam,
  • Kiedy mleko sie zagotuje powoli wlewam do niego rozrobiona w mleku make z zoltkiem. Oczywiscie ciagle mieszam,
  • Kiedy nasz budyn pogotuje sie okolo 2 – 3 min zdejmuje go z kuchenki i dodaje rozgniecionego banana. Znow wszystko dokladnie mieszam i gotowe.
  • W ostatnik kroku przelewam do miseczek i podaje na stol.
Smacznego.

Soki, musy, szejki - zimową porą