www.gotujezcorka.blog.pl

Smaczny deserek lub dodatek do kaszki. Z dodatkiem przypraw i miodu jest aromatyczne i slodkie.
Potrzebujemy:
  • jablka – ilosc zalezy od Ciebie,
  • cynamon,
  • 2 gozdziki,
  • 1/3 lyzeczki ziarenek anyzu,
  • miod do smaku.
Przygotowanie:
  • Z jablka musimy odkroic wierzchnia czesc, ktora pozniej posluzy nam jako przykrycie,
  • Wydrazamy z srodka pestki,
  • Cale jablko opruszamy cynamonem, wbijamy w miazsz 2 gozdziki i do srodka wsypujemy ziarenka anyzu. Na koniec przykrywamy odkrojonym czubkiem jablka i wkladamy do garnka na pare,
  • Parujemy okolo 20 minut,
  • Kiedy jablka ostygna polewamy je miodem. Ilosc miodu zalezy od tego czy lubimy jablka winne czy bardziej slodkie.
Do parowanego jablka mozna dodac jeszcze namoczone wczesniej rodzynki.
Moja coreczka bardzo lubi tak przyrzadzone jablka. Polecamy.