www.gotujezcorka.blog.pl

Dzis od rana malenstwo wola ze chce zjesc koko. Czas wiec zamarynowac udka. Wiem tez kto bedzie mi w tym pomagal. W kuchni stoi mala czerwona kuchenka mojej coreczki z ktorej szybko sa wyjmowane jej kuchenne narzedzia i maly kuchcik jest gotowy do pracy. Malenstwo bardzo lubi opruszac wszystko przyprawami. Kiedys tak sie zapamietala w przyprawianiu, ze nasypala mi do kawy soli i pieprzu. Ciesze sie, ze to zdazylam zobaczyc, zanim sie napilam.
Udka wyjete, kuchcik w gtowosci, wiec do dziela.
Potrzebujemy (podane ilosci odnosza sie do 1 udka):
  • 1 udko kurczaka,
  • sol, pieprz do smaku,
  • 1 lyzeczka tymianku,
  • 2 zabki czosnku (jesli nie lubicie czosnku mozecie zmniejszyc ilosc lub go pominac),
  • ocet jablkowy,
  • oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
  • Udka kurczaka myje i osuszam,
  • Czosnek kroje w paseczki – 8 paseczkow z 2 zabkow czosnku,
  • Podnosze skore i robie cztery glebokie naciecia z kadej stronu udka,
  • W naciecia gleboko wkladam kawalki czosnku,
  • Dalej nacieram udko sola i pieprzem,
  • W mozdzierzu rozgniatam suszony tymianek i nacieram nim mieso,
  • Udko wkladam do miski i skrapiam octem jablkowym i oliwa z oliwek (nie podam dokladnej ilosci octu i oliwy, poniewaz udko polewalam prosto z butelki),
  • Miske wkladam do lodowki przynajmniej na godzine,
  • Na patelni podgrzewam olej rzepakowy i podsmazam udka z kazdej strony, zeby zamknac w miesie soki,
  • Dolewam pozostaly w misce ocet z olejem i jesli jest taka potrzeba podlewam woda i dusze pod przykryciem okolo 30 – 45 minut.

Mieso podaje najczesciej z ziemniakami i czerwona salatka. Przepis na czerwona salatke zamieszcze nidlugo.