www.gotujezcorka.blog.pl

 

Potrzebujemy:

  • 1 sredniej wielkosci marchewke,
  • okolo 300 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 lyzeczki otrab,
  • szczypte soli,
  • okolo 160 g maki zytniej razowej,
  • 2 lyzeczki cukru waniliowego.

Wykonanie:

  • Marchewke tre na tartce na najmniejszych oczkach,
  • Dodaje do niej mleko, jajko, sol, make, otreby i mieszam,
  • Rozgrzewam patelnie, delikatnie smaruje pedzelkiem zanurzonym w oleju rzepakowym i smaze,
  • Smaruje sosem waniliowym, skladam lub zwijam i podaje.

Musze nalesniki smarowac a nie polewac sosem, poniewaz wszystko co polane coreczka traktuje jak brudne i nie zje.

Nalesniki marchewkowe mozna zrobic w wersji „nie slodkiej” nadziewajac je np. ulubiona salatka, lub farszem warzywno – miesny. Probowalam ich z moja „czerowna salatka” (przepis na blogu) bo akurat ta mialam do dyspozycji i pozniej z pasztetem i tez byly pyszne.

 

Przepis na domowej roboty sos waniliowy znajdziecie na moim blogu. Koniecznie musicie go zrobic bo jest smaczny i mozna go wykorzystac nie tylko do nalesnikow.

Napiszcie czy Wam smakowalo.