www.gotujezcorka.blog.pl

Kaczka byla czestym gosciem na polskich stolach. Niestety dzis zostala zapomniana. Szkoda bo jest to przeciez smaczne danie i swietnie sie nadaje na swiateczny obiad. Mam nadzieje, ze moj przepis zacheci Was do przygotowania kaczki. Warto choc raz sprobowac.

Potrzebyjemy:

  • 1 kaczka - u mnie 2,5 kg,
  • sol i pieprz do smaku,
  • 1 – 2 opakowania majeranku,
  • 3 jablka,
  • 1 cebula,
  • 5 zabkow czosnku,
  • 1 woreczek kaszy gryczanej,
  • 5 lyzek zurawiny,
  • 1 lyzeczka kolendry,
  • 1 lyzke masla,

Przygotowanie:

  • Kaczke starannie myjemy i wycieramy papierowym recznikiem,
  • Nacieramy sola i pieprzem – na zewnatrz i wewnatrz,
  • Posypujemy kaczke majerankiem i tez go wcieramy w mieso,
  • Tak przygotowana kaczke wstawiamy na cala noc do lodowki,

W tych czynnosciach poagala mi dzielnie coreczka. Przystawila sobie tabaoret do kuchennego stolu, brala w paluszki szczypte soli lub pieprzu i posypywala „kwa-kwa”. Najbardziej podobalo mi sie kiedy mala raczka dzielnie klepala kaczke w kuper co w jej wydaniu bylo wcieraniem majeranku. Obie mialysmy przy tym swietna zabawe.

  • Gotujemy kasze gryczana na sypko,
  • Kiedy kasza przestygnie mieszam ja z zurawina, pokrojonym drobno 1 jablkiem, pokrojonymi 3 zabkami czosnku i kolendra,
  • Z 2 jablek wydrazamy srodek i kroimy na kilka czesci,
  • Kaczke nadziewamy warstwami:2 – 3 kawalki jablka, pozniej 1 lub 2 lyzki kaszy i znow jablka i kasza, az do zapelnienia calego wnetrza kaczki,
  • Pozniej musimy zszyc dobrze kuper – u mnie wyszlo 6 wykalaczek,
  • Na koniec wkladamu do naczynia zaroodpornego piersiami do gory, na wierzch kladziemy maslo, mozna podlac 2 – 3 lyzkami wody,
  • Ja jeszcze dodaje pokrojona cebule, kilka zabkow czosnku i pokrojone jablko,
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy 2 godziny.