www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • 350 g bialego sera,
  • 400 g maki tortowej,
  • 200 g masla,
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
  • 5 – 6 lyzek platkow owsianych,
  • 3 – 4 lyzki zimnej wody,
  • 2 lyzki cynamonu,
  • 3 torebki cukru waniliowego,
  • 1 jajko.

Wykonanie:

  • Na poczatku platki owsiane zalac goraca woda i odstawic na 15 minut,
  • Make przesiac, zrobic dolek i wbic jajko, dodac cukier, proszek do pieczenia, 1 lyzeczke cynamonu, schlodzona wode i wyrobic ciasto,
  • Zagniecione ciasto schowac do lodowki na okolo pol godziny,
  • Po tym czasie ciasto nalezy rozwalkowac i wylepic ciastem forme (ja wzielam forme sylikonowa wiec nie musialam jej smarowac maslem i obsypywac bulka tarta. Jesli uzyjecie zwyklej formy to nalezy to zrobic),
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy ciasto na 10 minut. Spod ciasta przed umieszczeniem w piekarniku nakuwamy dosc gesto widelcem,
  • Do miseczki wkladamy ser pokrojony na mniejsze kawalki, zasypujemy go 1 torbka proszku do pieczenia i rozgniatamy widelcem,
  • Jablka starannie myjemy, nie obieramy, kroimy na mniejsze kawalki i miksujemy w blenderze z platkami owsianymi, 1 torbka cukru waniliowego i 1 lyzeczka cynamonu,
  • Ciasto po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika i ukladam na nim ser a pozniej mase jablkowa,
  • Z koncowki ciasta robimy male waleczki, formujemy z nich literki i ukladamy napis – u mnie imie mojej coreczki,
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 40 minut.

Tarte mozna podac z sosem waniliowym. Przepis na sos znajdziecie na mojej stronie. Smacznego.