www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • 4 – 5 szt cebuli,
  • 3 szt cukini,
  • 2 marchewki,
  • okolo 3 l rosolu,
  • 1 lyzka tymianku,
  • 8 lyzek platkow z amarantusa,
  • 2 lyzki otrab,
  • 2 zabki czosnku.

Wykonanie:

  • Cebule pokroilam w drobne paseczki,
  • Na patelni rozgrzalam oliwe z oliwek i podsmazalam cebule,
  • Obralam czosnek i drobno pokroilam,
  • Czosnek i tymianek dodalam do cebuli i podsmazylam przez chwile, zeby tymianek oddal swoj aromat,
  • Cukinie pokroilam w kostke ( nie musi byc drobna ale takiej samej wielkosci),
  • Marchewke obralam i pokroilam w talarki,
  • Do garnka wrzucilam cukinie, marchewke, podsmazona cebule z czosnkiem i tymiankiem i zalalam wszystko moim rosolem z pokrzywa (moze byc zwykly rosol),
  • Pzed zagotowaniem wsypalam jeszcze platki z amarantusa i otreby,
  • Calosc gotowalam okolo 45 minut,
  • W trakcie gotowania doprawilam do smaku sola i pieprzem.

Jest to szybka i smaczna zupa. Moje malenstwo, ktore czesto dostaje platki z amarantusa, zjadlo ja z apetytem.

Na moim blogu w kategorii „amarantus” mozecie znalezc inne przepisy z wykorzystaniem platkow z amarantusa. Nie moge ich zamiescic w akcji ze wzgledu na ramy czasowe. Mam nadzieje, ze Was zainteresuja.

Do zakonczenia akcji zostalo jeszcze pare dni wiec moze uda mi sie cos przygotowac.