www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • 100 ml smietany,
  • 4 lyzki maki pszennej,
  • 4 lyzki maki z amarantusa,
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  • Ubijam bialka na sztywna piane a zoltka na biala mase,
  • Do miski wsypuje make z amarantusa i pszenna, 1 lyzeczke cukru waniliowego, szczypte soli,  wlewam mleko, smietane i mieszam,
  • Na koncu dodaje ubite bialka i zoltka i delikatnie mieszam do uzyskania jednolitej masy,
  • Rozgrzewam patelnie, delikatnie smaruje pedzelkiem zanurzonym w oleju rzepakowym i smaze.

 

Nalezy uwazac z iloscia maki z amarantusa, poniewaz zbyt duza powoduje, ze ciasto jest lejace. Pierwszy raz probowalam zrobic nalesniki z samej maki z amarantusa i poleglam. Na patelni ciasto nie dalo sie odwrocic na druga strone i bardziej konsystencja przypominalo omlet. Dopiero kiedy zaczelam dodawac make pszenne cos mi wyszlo z nalesnikow. Tym razem dalam make z amarantusa i make pszenna w takich samych ilosciach i bylo w porzadku.

 

Akcja Kolacja