www.gotujezcorka.blog.pl

Orzotto z kaszy, marchewki i miesa z rosolu

Potrzebujemy:

  • 1 cebula,
  • 3 zabki czosnku,
  • 5 – 6 lyzek kaszy orkiszowej (jesli nie macie kaszy orkiszowej mozecie zastapic ja np. peczakiem lub kasza gryczana),
  • 1 lyzaczka kolendry,
  • 1 lyzka tymianku,
  • listek laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 4 male marchewki – ja wzielam surowe ale jesli zostaly wam te z rosolu to jak najbardziej mozecie je wykorzystac,
  • 1 lyzeczka pieprzu ziolowego,
  • okolo 5 lyzek wazowych rosolu,
  • mieso z rosolu – u mnie kurczak i kawaleczek wieprzowiny,
  • sol i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzewam maslo z olejem rzepakowym i podsmazam drobno pokrojona cebule, kolendre i tymianek,
  • Kiedy cebula zrobi sie szklista dodaje posiekany czosnekm, pokrojona w poltalarki marchewke i kasze (Jeski wzieliscie marchewke z rosolu to razem z kurczakiem dodajcie ja pod koniec gotowania). Podsmazam okolo 2 min,
  • Calosc zalewam rosolem tak zeby przykryc kasze – kasza bedzie wchlaniala rosol wiec trzeba pamietac, zeby systematycznie uzupelniac plyn,
  • W trakcie gotowania dodaje pieprz ziolowy, ziele angielskie i lisc laurowy i doprawiam do smaku sola i pieprzem,
  • Okolo 10  min przed koncem gotowania do kaszy dodaje pokrojone mieso z rosolu,
  • Po okolo 35 – 40 min (kasza i warzywa musza byc miekkie) zestawiam z kuchni,
  • Przed podaniem posypuje natka pietruszki.