www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • 2 buraki,
  • 100 g maki z amarantusa,
  • 160 g maki kukurydzianej,
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 lyzeczki sody oczyszczonej,
  • 35 g wiorkow kokosowych,
  • 2 jajka,
  • 2 lyzeczki cukru waniliowego,
  • 80 ml oleju,
  • 100 ml mleczka kokosowego.

Wykonanie:

  • Mieszamy ze soba suche skladniki,
  • Do buraczkow dodac roztrzepane jajka, pozostale mokre skladniki i dobrze wymieszac,
  • Polaczyc mokre z suchymi i znow dobrze wymieszac,
  • Ciasto nalozyc do papilotek,
  • Piec 25 – 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Robilam sok z burakow i zostaly mi wycisniete buraki z miodem. Postanowilam wiec zrobic mufinki buraczana. Eksperymentalnie dodalam make z amarantusa i make kukurydziana. Nie liczylam, ze cos z tego wyjdzie ale milo sie rozczarowalam. Mufinki nie wyszly moze najpiekniejsze ale bardzo smaczne. Postanowilam wiec podzielic sie z Wami tym przepisem.

Jesli bedziecie robic takie mufinki zetrzyjcie 2 buraczki na tartce i podgotujcie je z 3 lyzkami miodu lub cukru przez okolo 20 minut. Razem z powstalym sokiem dodajcie do ciasta. Ja sok wykorzystalam w celach leczniczych i moje mufinki wyszly przez to troszke suche. Moglam moze dodac troche wiecej mleka. Najlepiej uczyc sie na bledach.