www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • okolo 1 kg miesa mielonego,
  • 4 lyzki bulki tartej,
  • 3 lyzki otrab,
  • spora garsc suszonej natki pietruszki,
  • 6 zabkow czosnku,
  • 1 lyzeczka kolendry,
  • 1 mala cukinia,
  • 2 cebule,
  • 200 g pieczarek,
  • 3 jajka,
  • 1 kulka sera mozarella,
  • 1/2 lyzeczka kurkumy,
  • 1 i 1/2 lyzeczki pieprzu ziolowego,
  • 1/2 lyzeczki papryki ostrej,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • pieprz i sol do smaku.

Wykonanie:

  • W pierwszej kolejnosci zajmuje sie doprawieniem miesa mielonego. Do miesa dodaje 2 jajka, sol i pieprz, kolendre, natke pietruszki, bulke tarta, otreby, kurkume, 1 lyzeczke pieprzu ziolowego, papryke ostra. Wszystkie skladniki wyrabiam na jednolita mase i odstawiam do lodowki,
  • W drugiej kolejnosci zajmuje sie cukinia. Myje ja, odcinam koncowki, lyzeczka wydrazam srodek i blanszuje – gotuje kilka minut w lekko osolonej wodzie i pozniej zalewam zimna woda.
  • Kolejny krok to farsz do cukini. Pieczarki myje, obieram ze skorki i scieram na tartce (mozna pokroic). Cebule kroje w drobna kostke. Na patelni podsmazam cebule i dodaje do niej pieczarki. Dusze i dodaje sol, pieprz i 1/2 lyzeczki pieprzu ziolowego do smaku. Ja dodalam tez szypte pieprzu cayenne. Kiedy pieczarki sie dusza kroje w drobna kostke kulke sera mozarella. Po okolo 15 – 20 minutach zdejmuje pieczarki z kuchni i do jeszcze cieplych dodaje jedno jajko i pokrojony ser. Mieszam, zeby wszystkie skladniki dobrze sie polaczyly,
  • Tak przygotowana masa faszeruje cukinie,
  • Mieso dziele na dwie rowne czesci. Z pierwszej formuje spod do pieczeni o dlugosci i szerokosci nieco wiekszej od cukini. Ukladam na niej cukinie. Z drugiej czesci formuje gore pieczeni, ktora starannie oblepiam cukinie,
  • Tak przygotowana pieczen szczelnie zawijam w papier do pieczenia. Koncowki papieru zwijam – tak jak zwija sie koncowki papierkow do cukierkow. Zabieg ten pozwoli lepiej uformowac sie pieczeni.
  • Rozgrzewm piekarnik do 180 stopni i pieke okolo 1 i 1/2 godziny.

Pieczen mozna podac jako danie obiadowe lub do kanapek. Swietnie nadaje sie do zabrania na piknik.