www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • 1/2 kostki miekkiego masla,
  • 250 ml mleka,
  • 50 g swiezych drozdzy,
  • 1 laska wanili – mozna zastapic ekstraktem z wanili,
  • 3 lyzki miodu lipowego,
  • 150 gram maki z amarantusa,
  • 350 g maki zytniej razowej – jesli nie macie maki z amarantusa i nie lubicie maki zytniej mozecie zastosowac 500 g maki pszennej,
  • 3 zoltka,
  • 1/2 banana,
  • 5 – 6 truskawek.

Wykonanie:

  • Do letniego mleka dodajemy ziarenka wanili, 1 lyzke miodu i drozdze. Mieszamy az drozdze rozpuszcza sie i odstawiamy na kilka minut zeby drozdze zaczely pracowac,
  • W misce mieszamy ze soba make z amarantusa z maka zytnia razowa, mleko, miekkie maslo, zoltka i mleko z drozdzami,
  • Wyrabiamy ciasto przez kilka minut i przekladamy je do miski wysmarowanej olejem. Odstawiamy, przykryte sciereczka, w cieple miejsce co najmniej na 30 minut,
  • Kiedy ciasto wyrosnie wyrabiamy je przez kilka minut na stolnicy i dzielimy na 2 czesci.  Z kazdej czesci robimy inny rodzaj bulek.

Buleczki z sezameem

  • Z polowy ciasta formujemy okragle bulki o podobnej wielkosci,
  • Blache wykladamy papierem do pieczenia i ukladamy na niej buleczki,
  • Przykrywamy je sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce na kilka minut do wyrosniecia,
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni,
  • Buleczki smarujemy chlodna  woda,  posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika na 20 – 25 minut.

Buleczki owocowe z wiorkami kokosowymi

  • Banana i truskawki kroimy na drobne czesci i mieszamy z 2 lyzkami miodu,
  • Owoce dodajemy do ciasta i wyrabiamy,
  • Owoce powoduja, ze ciasto jest rzadkie i nalezy dodac make. Niestety make dodawala ze mna coreczka i stracilam watek ile jej zostalo dosypane. Ja dalam 2 lyzki maki z amarantusa i 2 lyzki maki zytniej razowej ale ile dodaly male raczki?????? Musicie sami zdecydowac ile maki Wasze ciasto bedzie potrzebowac podczas wyrabiania. Tej dodatkowej ilosci maki nie uwzglednilam w w/w skladnikach,
  • Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrosniecia na czas potrzebny do upieczenia pierwszej wersji buleczek,
  • Po tym okresie, podobnie jak przy pierwszych bulkach, formujemy z ciasta okragle buleczki, smarujemy chlodna woda, posypujemy wiorkami kokosowymi i pieczemy 20 – 25 minut.

Wyszly pyszne. Malenstwo czynnie uczestniczylo przy wyrabianiu ciasta, robieniu buleczek i co najwazniejsze przy jedzeniu.

Akcja Kolacja