www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • 1 malego lub polowe duzego selera,
  • 3 pietruszki lub pasternak,
  • 1 – 2 jablka,
  • 1,5 – 2 l rosolu,
  • garsc swiezej natki pietruszki,
  • 1 lyzeczke majeranku,
  • 1 lyzeczke tymianku,
  • sol, pieprz do smaku,
  • 4 lyzki ziarenek lnu – niekoniecznie, ale sa bardzo zdrowe dla malych i duzych brzuszkow wiec moze nie pomijajcie ich.

Przygotowanie:

  • Ziarenka lnu zalewamy woda i odstawiwmy na pol godziny – mozna dluzej,
  • Selera, pietruszke i jablko obieramy i kroimy na mniejsze kawalki,
  • W garnku podgrzewamy troche oliwy z oliwek i wrzucamy na ciepla tymianek i majeranek, zeby oddaly swoj aromat,
  • Pozniej dodajemy warzywa i owoce, zalewamy rosolem i calosc gotujemy okolo 30 minut,
  • Kiedy warzywa beda miekkie zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy swieza natke pietruszki i miksujemy blenderem,
  • Doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy namoczone ziarenka lnu,
  • Podajemy z drobnym makaronem.

Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu a do tego zdrowa. Zycze smacznego.