www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • 2 piersi z kurczaka – ilosc kurczaka zalezy od Waszych potrzeb,
  • sol i pieprz do smaku,
  • 1 lyzka octu jablkowego,
  • 1/2 lyzeczki rozmarynu.

Przygotowanie:

  • Piersi kroje na mniejsze czesci,
  • Sole i pieprze do smaku – pamietajcie, ze kurczaka trzeba dobrze doprawic,
  • Posypuje rozmarynem – jest to bardzo aromatyczna przyprawa wiec uwazajcie z iloscia,
  • Polewam calosc octem jablkowym, starannie mieszam i odstawiam na 1/2 godziny do lodowki,
  • Na patelni rozgrzewam niewielka ilosc oliwy z oliwek (moze byc olej rzepakowy) i obsmazam kawalki kurczaka z kazdej strony zeby pozamykac pory,
  • Dolewam plyn z marynaty i dusze pod przykryciem az kawalki piersi beda miekkie – nie trwa to zbytdlugo.

Dla malenstwa takie male kawalki kurczaczka sa bardziej zachecajace do jedzenia. Kiedy widzi duzy kotlet na talerzu wpada w panike. Panierki tez nie lubi – zawsze musze ja zeskrobywac z miesa wiec robie bez.

Tak przygotowany kurczak jest bardzo miekki i aromatyczny. Polecam go jako dodatek do obiadu, ale rowniez jako element skladowy salatek lub jako przekaska. Swietnie smakuje nawet na zimno.