www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • 1/2 glowki salaty lodowej,
  • 2 czerwone cebule,
  • 3 srednie buraczki,
  • 3 srednie jablka,
  • 1/2 lyzeczki anyzu,
  • 2 gozdziki,
  • 1/2 cytryny,
  • maly kawalek swiezego imbiru – okolo 1 cm,
  • 1 lyzka oliwy z oliwek,
  • sol i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Buraczki kroje w drobna kostke,
  • Cebule kroje w poltalarki,
  • Salate rozrywam na drone kawalki – tym razem wyjatkowo pokroilam,
  • Imbir scieram na tartce,
  • Jablka kroje w drobna kostke i zaraz zalewam sokiem wycisnietym z cytryny zeby nie zciemnialy,
  • Mieszam wszystko w salaterce,
  • Dodaje przyprawy: anyz, gozdziki, sol, pieprz, polewam oliwa z oliwek i ponownie mieszam,
  • Odstawiam tak przygotowana salatke do lodowki zeby smaki i aromaty wymieszaly sie.

Bardzo lubie polaczenie buraczkow i jablek. Czesto przygotowywuje taka salatke do obiadu.