www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • 2 – 3 l rosolu z trawa cytrynowa – moze byc zwykly,
  • 150 ml czerwonej soczewicy,
  • 150 ml kaszy orkiszowej,
  • 2 lyzki otrab,
  • 3 -4 ziemniaki,
  • 3 – 4 marchewki,
  • 1 cebule,
  • 3 zabki czosnku,
  • 1 lyzeczke slodkiej papryki,
  • 1/2 lyzeczki ostrej papryki,
  • 1 lyzeczke czubrycy,
  • 1/2 lyzeczki kolendry,
  • 1/2 lyzeczki kurkumy,
  • szczypta cukru,
  • kilka galazek swiezej natki pietruszki,
  • sol i pieprz do smaku – ja nie dodawalam,
  • 2 -3 lyzki koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie:

  • Cebule i czosnek drobno kroje, podsmazam na oliwie z oliwek i kiedy sie zeszkli przekladam do garnka,
  • Ziemniaki kroje w mala kostke, marchewke w talarki i tez dodaje do garnka,
  • Soczewice i kasze orkiszowa plukam  i tez wrzucam do garnka,
  • Calosc zalewam rosolem, dodaje przyprawy, otreby i gotuje okolo 45 minut,
  • Przed podaniem posypuje swieza natka pietruszki,
  • Mozna dodac kleks smietany.

Zupy z soczewica w roli glownej naleza do moich ulubionych. Coreczka lubi pomidorowa i krupnik. Ugotowalam miks i wyszlo smacznie.