www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • kurczak,
  • por,
  • kawalek selera,
  • 2 – 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • garsc natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 zabek czosnku,
  • lisc kapusty,
  • 1 pomidor,
  • 1 lyzeczka kolendry,
  • 1 lyzeczka kurkumy,
  • sol do smaku,
  • 1 nieduza ostra papryczka lub pieprz do smaku,
  • 4 – 5 kawalkow trawy cytrynowej,
  • 2 liscie laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  • Kurczaka starannie myje, zalewam woda i dodaje obrane i umyte warzywa: marchewke, pietruszke, selera, pora, cebule, pomidora ze skorka, czosnek, lisc kapusty,
  • W drugiej kolejnosci dodaje przyprawy: ostra papryczke, kolendre, kurkume, ziele angielskie, lisc laurowy,  swieza natke pietruszki,trawe cytrynowa – jest to przyprawa o bardzo intensywnym aromacie i nie nalezy jej dodawac zbyt duzo,
  • Calosc gotuje na malym ogniu okolo 2 godzin,
  • Pod koniec gotowania sole do smaku,
  • Podaje tradycyjnie z makaronem lub z kluskami lanymi, posypany swiezymi listkami natki pietruszki.

Rosol z trawa cytrynowa dla mnie jest swietna baza do chlodnikow np. chlodnik z awokado i natki pietruszki (przepis na blogu).

Fajnie sie go je kiedy jest cieplo bo dzieki trawie cytrynowej ma lekko orzezwiajacy smak. Jest to moja ulubiona wersja rosolu.