www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • 700 g maki zytniej razowej,
  • 450 ml cieplej wody + 3 lyzki,
  • 1 opakowanie drozdzy instant,
  • 100 ml oliwy z oliwek + 3 lyzki,
  • 1/2 lyzki czarnuszki,
  • 3 lyzki ziarenek lnu,
  • 3 lyzki ziarenek slonecznika,
  • 2 lyzeczki soli,
  • 3 pomidory,
  • 1 peczek szparagow,
  • 8 zabkow czosnku,
  • tymianek.

 

Wykonanie:

  • W pierwszej kolejnosci przygotowywujemy szparagi: odlamujemy zdrewniala czesc, obieramy, gotujemy okolo 15 min w lekko osolonej i poslodzonej wodzie i odstawiammy do ostygniecia,
  • Do miski wsypujemy make, drozdze, sol, czarnuszke, ziarenka lnu, ziarenka slonecznika i pokrojony drobno czosnek. Wszystko dokladnie mieszamy i dodajemy 100 ml oliwy z oliwek, 450 ml wody i mieszamy mikserem recznym z mieszadlami. Mozna to zrobic recznie ale ciasto wychodzi dosc rzadkie i bardzo klei sie do rak,
  • Miske w ktorej bedzie wyrastac ciasto oblewamy po bokach oliwa z oliwek, przekladamy ciasto, przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia przynajmniej na 1 godz,
  • W miedzyczasie kroimy pomidory w talarki o podobnej grubosci,
  • Wyrosniete ciasto przekladamy do formy (u mnie silikonowa wiec nie musze jej dodatkowo posypywac maka), rownomiernie rozkladamy i opuszkami palcow robimy male wglebienia na calej powierzchni,
  • W szklance mieszamy 3 lyzki oliwy z oliwek i 3 lyzki wody i starannie smarujemy ciasto,
  • Ukladamy pomidory i szparagi, ponownie smarujemy oliwa z woda i posypujemy tymiankiem i mielonym pieprzem,
  • Ciasto przykrywamy sciereczka i odstawilam w cieple miejsce na czas potrzebny do rozgrzania piekarnika,
  • Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni i pieczemy 30 – 35 minut.

Focaccia jest wloskim pieczywem podobnym do ciasta na pizze. Swietnie nadaje sie na grilla jako dodatek do mies lub kielbasek. Smacznego.