www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • 400 g maki kukurydzianej,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1/2 lyzeczki miodu,
  • 20 g drozdzy,
  • 1,5 lyzeczki soli,
  • 1 opakowanie szafranu – 0,12 g,
  • maslo do wysmarowania formy.

Przygotowanie:

  • Podgrzewam mleko, zeby bylo letnie, dodaje miod i drozdze. Wszystko dokladnie mieszam i odstawiam na kilka minut,
  • W misce mieszam wszystkie suche – przesiana make kukurydziana, sol, szafran. Pozniej dodaje jajka i mleko z drozdzami i miodem,
  • Calosc starannie mieszam – mikser z hakiem,
  • Forme keksowke smaruje maslem, posypuje maka kukurydziana i przekladam ciasto,
  • Forme przykrywam sciereczka, odstawiam w cieple miejsce do wyrosniecia na okolo 1 godzine,
  • W miedzyczasie rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Chleb pieke przez okolo 1 godzine.