www.gotujezcorka.blog.pl

 

Potrzebujemy:

  • 1 cebule,
  • 1 cytryne,
  • okolo 100 g lososia,
  • okolo 50 g rakow (bez skorupek) – mozna pominac,
  • 1 mala cukinie,
  • okolo 10 pomidorkow koktajlowych,
  • sol i pieprz do smaku,
  • 1 lyzka tymianku,
  • 1,5 lyzki oleju rzepakowego,
  • oklo 1 lyzka wazowa rosolu – moze nawet mniej.

Wykonanie:

  • Lososia i raki sole, pieprze i zalewam sokiem wycisnietym z cytryny. Odstawiam do lodowki na okolo 1/2 godziny,
  • Cebule kroje w drobna kostke,
  • Wook polewam olejem rzepakowym i kiedy sie rozgrzeje podsmazam na nim cebule z tymiankiem,
  • Kiedy cebule sie juz zeszkli dodaje zamarynowanego tunczyka i raki. Podlewam niewielka iloscia rosolu,
  • Kroje cukinie w kostke o podobnej wielkosci i dorzucam do wooka,
  • Pomidory kroje na 4 rowne czesci i dodaje do wooka,
  • Calosc doprawiam sola i pieprzem i po okolo 30 minutach zdejmuje z kuchni (moze to bylo nawet mniej niz 30 minut – niestety zapomnialam o kontroli czasu)
  • Tak przygotowana rybe podaje z makaronem lub ryzem.

Smakuje wysmienicie. Jesli nie uda sie Wam kupic rakow to mozecie je z powodzeniem pominac.