www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • 2 jajka,
  • smietana,
  • 50 g zurawiny,
  • 3 lyzeczki cukru waniliowego,
  • 1/2 lyzeczki soli,
  • 3 lyzeczki proszku do pieczenia,
  • 30 g masla,
  • 300 g maki pszennej,
  • okolo 1 lyzeczki ziaren sezamu.

Przygotowanie:

  • Nalezy pamietac, ze wszystkie produkty do zrobienia ciasta powinny byc chlodne wiec wyjmujemy je z lodowki w ostatniej chwili,
  • Make, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sol przesiewam do miski,
  • Dodaje pokrojone drobno maslo i mieszam – najlepiej robotem, zeby nie ogrzewac masla cieplem rak,
  • Do kubka wbijam jajka i dodaje taka ilosc smietany, zeby otrzymac laczna pojemnosc 250 ml. Wymieszane jajka ze smietana dodaje do miski z maka i maslem. Wyrabiam ciasto.
  • Na koncu dodaje zurawine i znow wyrabiam. Zurawine rozdrobnilam blenderem bo malenstwo duzych „krop” w pieczywie nie lubi,
  • Tak przygotowane ciasto wkladam do lodowki na kwadrans. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 220 stopni.
  • Po wyjeciu ciasta z lodowki rozwalkowywuje je na grubosc okolo 1,5 cm i wycinam buleczki. Najprosciej jest wyciac szklanka. Ja chcialam zrobic przyjemnosc coreczce i wycielam foremka w ksztalcie serduszek.
  • Blache wykladam papierem do pieczenia i ukladam buleczki. Smaruje je roztrzepanym jajkiem i posypuje ziarenkami sezamu.
  • Pieke 15 minut.