www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • 1 mala salata,
  • 1/ 3 cytryny,
  • 2 awokado,
  • 1 pomarancza,
  • 1/2 ananasa,
  • 1 lyzka octu jablkowego,
  • 2 lyzki oliwy z oliwek,
  • pieprz do smaku,
  • 1 lyzeczka tymianku.

Przygotowanie:

  • Salate rwe na mniejsze kawalki i ukladam na dnie salaterki,
  • Ananasa obieram, kroje w kostke o podobnej wielkosci i ukladam na salacie,
  • Pomarancze obieram, wykrawam kawalki owoca i ukladam na salacie jako kolejna warstwe. Najlepiej kawalki owoca wykroic nad salatka zeby nie stracic wyplywajacego soku. Na koncu z resztki owocu wyciskam jeszcze sok,
  • Awokado obieram, wyjmuje pestke, kroje w kostke i zaraz zalewam sokiem wycisnietym z 1/3 cytryny, zeby owoc nie sciemnial. Ukladam na salatce,
  • Mieszam ze soba ocet jablkowy, tymianek, pieprz i oliwe z oliwek i tak przygotowanym sosem skrapiam salatke.
  • Na koniec wstawiam do lodowki zeby smaki polaczyly sie.