www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • piers z kurczaka – u mnie 3 szt.,
  • sol i pieprz do smaku,
  • tymianek – około 1 lyzki,
  • 1 duże opakowanie kefiru – ilość kefiru zależy od ilości piersi z kurczaka,
  • około 5 garści platkow kukurydzianych.

 

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski o podobnej wielkości,
  • Solimy i pieprzymy do smaku, posypujemy tymiankiem i wkładamy do miski,
  • Zalewamy kefirem – kawałki kurczaka powinny byc przykryte kefirem,
  • Odstawiamy do lodówki na noc,
  • Platki kukurydziane kruszymy – ja wkładam do reklamówki i rozwalkowywuje,
  • Rozgrzewamy piecyk do 180 stopni,
  • Blache wykładamy papierem do pieczenia,
  • Kawalki kurczaka obtaczamy w pokruszonych platkach kukurydzianych i układamy na blasze,
  • Pieczemy około 20 min.

Tak przygotowane paluszki z kurczaka sa miękkie i soczyste. Moja coreczka lubi je podjadać na spacerze. Można je podawac jako przekaske z ulubionym dipem lub tradycyjnie z ziemniakami i surowka.

Z dziećmi i dla dzieci