www.gotujezcorka.blog.pl

Potrzebujemy:

  • około 200 g białego sera,
  • 1 jabłko,
  • 4 jajka,
  • 6 lyzek platkow owsianych,
  • 3 lyzki otrąb,
  • 4 lyzki rodzynek,
  • 1 – 2 torebki cukru waniliowego,
  • 10 lyzek maki,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  • Rodzynki i platki owsiane zalewamy woda i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie odsączam z wody,
  • Bialy ser scieram na tartce na drobnych oczkach,
  • Również jabłko scieram na drobnych oczkach,
  • Do sera dodaje platki owsiane, rodzynki, jablko i otreby,
  • Zoltka ucieram z cukrem waniliowym i dodaje do masy,
  • Bialka ubijam i tez dodaje do masy delikatnie mieszając,
  • Na końcu dodaje make. U mnie wyszlo około 10 lyzek ale ilość maki zależy od wilgotności masy. Radze wiec make dodawać stopniowo.
  • Smaze na oleju rzepakowym.

Placuszki swietnie smakuje na cieplo i na zimno. Mozna je posmarowac ulubionym dzemem lub miodem. Kiedy wybieramy się z coreczka na dluzszy spacer zabieram je ze sobą.

 

Z dziećmi i dla dzieci